Kalıcı işitme kaybının en sık nedeni gürültüdür!

Metal ve ağaç işçileri, gemi, uçak, otomobil sanayi çalışanları,  iş makinelerini kullananlar, havaalanı çalışanları gibi birçok iş kolunda uzun süreli yoğun gürültüye maruz kalınmaktadır.
Teknolojinin baş döndürücü gelişmeler gösterdiği günümüzde, yaşam alanlarının iç içe girmesi, yoğun kent trafiği, iş makineleri,  konserler, walkmanler sayesinde  gürültü sadece  bu meslek kollarında çalışanların ötesinde hepimizi ilgilendiren toplum ve çevre sağlığı sorunu haline gelmiştir..
Gürültüye bağlı işitme kaybı  90 desibel (ses şiddeti ölçüm birimi) üzerindeki şiddetteki ses gürültüsüne uzun süre maruz kalma sonucunda ortaya çıkar.
İşyerlerindeki 8 saatlik bir çalışma periodu boyunca maruz kalınan gürültü düzeyi 85 desibel ve üzerinde ise işitmenin korunmasına yönelik önlemler alınır,  gürültüden koruyucu kulaklıklar kullanılır. Bu işyerindeki gürültü, mümkünse, azaltılmaya çalışılır.
İşitme korunması programlarında periodik işyeri gürültü düzeyi ölçümleri, çalışanların işitme tarama testlerinin yapılması ve meslek içi eğitim ve bilgilendirme yer almalıdır.
Gürültüye bağlı işitme kaybı gelişen hastaların ilaçla tedavisinin mümkün olmadığını hatırlatır ve gürültüden korunmanın gereğini önemle vurgularım.

 Aşağıda gürültü kaynakları ve ses düzeyleri verilmiştir.
Uçak  150 dB
Tüfek 140 dB
Rock konseri 110 dB
Sinema 90 dB
Yoğun trafik 80 dB
Normal konuşma 60 dB

  

Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi 
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara

Bu blogdaki popüler yayınlar