Ağızda Kötü Koku (Halitozis)
Toplumdaki her 4 kişinin 3’ünde ağızda kötü koku şikâyeti bulunmaktadır.
Ağız kokusunun sebepleri aşağıdaki 6 ana bölümde sıralanabilir:
1.Ağız ile ilgili problemler:
Bunlar arasında ilk akla gelmesi gereken ağız hijyeni bozukluğudur. Dişler ve dil üzerindeki bakterileriler ve ağızdaki yemek artıkları temizlenmezse kötü kokuya neden olurlar. Diş plaklarındaki mikroplar genellikle havasız ortamda üreyebilen mikroplardır. Diş eti iltihapları, yiyecek artıkları,  çok sigara içenlerde ve ağız temizliğine önem vermeyenlerde oluşan dil üzerindeki tabaka da kötü kokunun kaynağı olabilir. Ağız içi ve boğazdaki diğer nedenler farenjit, bademcik ve geniz eti gibi iltihaplardır. Bademcik dokusu içinde oluşabilen taşlar da kötü kokuya neden olurlar. Ağızdaki tükürük salgısının azalması ağız kokusunu artıran bir neden olabilir. Diş taşı ve plak temizlemeleri ile ağız kokusunda % 20 oranında azalma izlenmektedir.
2.Burun ve sinüs hastalıklarıyla ilgili hastalıklar:
Bu grupta en sık karşılaştığımız hastalıklar sinüzitler ve burun enfeksiyonlarıdır. Sinüzitler tedavi edilmezlerse kronikleşirler ve genize doğru kötü kokulu akıntıya sebep olurlar.
3.Yemek borusu ve mide ve diğer sinirim sistemi hastalıkları:
Mideden gelen reflü hastalığı, iltihabi mide hastalıkları, yemek borusunda gelişen ceplerde biriken yemek içeriği ve iltihabi süreçler halitozise neden olabilir.
4. Akciğer kaynaklı hastalıklar
5) Uzun süreli açlık, diet, oruç tutma, yetersiz su içimi, ağır karaciğer ve böbrek hastalıkları gibi diğer nedenler de kötü ağız kokusuna neden olurlar.
6) Çemen, sucuk, pastırma, sarımsak, soğan, bazı balık ve peynir çeşitleri gibi beslenmeye bağlı da ağız kokusu da oluşabilmektedir.

Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi 
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara


Bu blogdaki popüler yayınlar