Burun Ameliyatı Sonrası Öneriler
Ameliyattan sonra ilk saatlerde ağrı pek olmamakla birlikte bulantı ve baş dönmesi görülebilir. Bu durumlar anesteziye bağlı ve geçicidir.
Ameliyattan 2-3 saat sonra sulu gıdalar ile beslenmeniz başlar ve dolaşmanıza izin verilir. Beslenmede yumuşak gıdalar tercih edilmeli, ilk 1 hafta sert tost, çekirdek, ayva, dürüm gibi dişleri zorlayacak gıdalar yenmemelidir.
Ameliyat sonrası ilk gün daha fazla, ikinci gün ise daha az olmak üzere burundan sızıntı şeklinde kanama olması doğaldır. Bu kanı buruna değmeden, üst dudaktan peçete ile silmelidir.
Ameliyat sonrası ilk saatlerde burundan iyi nefes alırken, burun içi ödem, şişlikler nedeniyle akşama burun tıkanıklığı başlar. ilk hafta bu beklenen ve doğal bir durumdur ve geçicidir. Burun içine günde 2 kez krem ve 3-4 kez sinomarin deniz suyu yapılmalıdır. Burun  tıkanıklığına bağlı boğaz kuruluğu olacaktır. Bu nedenle bol su içilmelidir. Oda buhar makineleri ile nemlendirilmelidir.
Sabah yapılan ameliyatlarda öğleden sonra eve gitmenize izin verilebilir. Ameliyatınızda estetik yoksa 1 gün sonra duş alabilirsiniz. Estetik ameliyatılar 10 gün boyunca burun ve yüzlerini ıslatamazlar. Alçı yerinden kalkar!
İlk 15 gün sırt üstü ve burun yastığa değmeden, baş yüksek yatılmalıdır. Yine ilk 15 gün ağır kaldırılmamalı ve öne eğilmemelidir. 15 gün boyunca sümkürülmemelidir.
Burun içindeki dikişlere, kabuklara müdahale edilmemelidir. Temasla enfeksiyon gelişebilir.

Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi 
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara


Bu blogdaki popüler yayınlar