ALLERJİK RİNİT (SAMAN NEZLESİ)
Allerjik rinit modern çağın en çok görülen hastalıklarındandır. Ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Bir çalışmada Avrupa’da 30 yıl sonra her iki kişiden birinin alerjik riniti olacağı bildirilmiştir.
Allerjik rinit nedir?
Genetik ve çevresel etmenler sonucunda gelişen ve aşırı duyarlılık reaksiyonu şeklinde ortaya çıkan saman nezlesinde su gibi burun akıntısı, burun kaşıntısı, sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı, göz yaşarması koku alma bozukluğu ile seyreden ve hastaların yaşam kalitesini ciddi olarak düşüren bir hastalıktır. Modern şehirlerde yaşayanlarda kırsala göre daha sık rastlanmaktadır.
Genetik olarak hastanın ebeveynlerinden biri allerjikse % 25, her ikisi de allerjikse % 50 oranında alllerjik rinit görülmesi bu hastalığın kalıtsal yönünü de ortaya koymaktadır.
Alerjik rinit mevsimsel veya yıl boyu olmak üzere iki farklı tipe ayrılır. Genellikle ot, ağaç, çim ve çayır polenleri mevsimsel alerjik rinite neden olurken, ev tozu (mite, akar), küf, mantar ve hayvan tüyü gibi allerjenler ise daha çok yıl boyu süren allerjilere neden olmaktadırlar.
Hangi allerjen ne zaman şikâyetlere neden olur?
Ağaçlar çoğunlukla ilkbahar, çayır otu polenleri ilkbahar ve yaz, yabani ot polenleri yaz ve sonbahar, mantarlar yaz, ev tozu akarları tüm yıl boyunca, evcil hayvanlar ise her karşılaşıldığında hastalığa sebep olmaktadırlar.
Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara
http://www.drerkantarhan.com/
Blog: https://erkantarhan.blogspot.com.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/profdrerkantarhan/
Instagram: https://www.instagram.com/profdrerkantarhan/
Twitter: https://twitter.com/erkantarhan
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/profdrerkantarhan/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/profdrerkan/
Tumblr: https://www.tumblr.com/blog/profdrerkantarhan

Bu blogdaki popüler yayınlar