RİNOPLASTİ
Ameliyattan sonra burnumun nasıl olacağını görebilir miyim?
Bilgisayardaki görüntünü ameliyat sonrası durum ile ilgili kesin ve garantili bir sonuç veremez. Bunun hastalar tarafından bilinmesi gereklidir. Hekim yapmayı planladığı değişiklikleri hastasına detayları ile anlatmalıdır. Bu metodu çeşitli bilgisayar programları yapmaktadır. Ancak hastaya gerçekçi bilgiler sunmadığından tercih etmemekteyiz.
Estetik sonrası yüzümde iz kalır mı?
Burun estetiğinde iki ana yaklaşım mevcuttur. Endonazal (kapalı) ve eksternal (açık) yaklaşım. Endonazal yaklaşımda tüm kesiler içeriden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz. Eksternal yaklaşım getirdiği avantajlar nedeni ile daha çok başvurduğumuz bir tekniktir. Bu yaklaşımda burun deliklerinin en dar yerinden geçen ters V şeklinde kesi yapılır. Gözle görülür bir iz bırakmayan bu yöntem doktorların % 90 tarafından tercih edilmektedir. Sonuçta hangi yaklaşımın tercih edileceği tamamen cerrah ve burun yapısı ile ilgili olup hasta açısından bir olumsuzluğa neden olmaz.
Ameliyattan önce nelerden uzak durmalıyım?
Ameliyattan önce aspirin ve benzeri kanı sulandıran ilaçlardan kaçınmalıdır. Ağrı kesici ihtiyacınız olursa parasetamol gurubu ilaçları kullanabilirsiniz. Ameliyattan önce son 1 ay sigara içmeyiniz. Sigaradaki nikotin kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini bozar. Ameliyat öncesi rutin kan testleri ve değerlendirmeleri anestezi hekimi yapmaktadır. Ameliyattan önce bir kaç gün önce ve sonra bir kaç hafta alkol almayınız. Alkol şişliğe ve kanamaya neden olmaktadır.
Ameliyat nasıl yapılmaktadır?
Genel anestezi altında, burun yapısına göre 2 saat ile 3 saat arasında sürebilir. Önce septum deviasyonu (burnun orta kısmındaki duvarın eğriliği) düzeltilerek ameliyata başlanır. Daha sonra ameliyat öncesinde yapılan plana göre tüm problemler tek tek düzeltilir. Burun sırtında kemer var ise törpülenir, düzensizlikler giderilir, gerekiyorsa burnun kemik yan duvarlarına müdahale edilerek burun daraltılır. Burun ucundaki kıkırdaklara yönelik müdahaleler yapılır. Burun içinden elde edilen kıkırdaklar ameliyat sırasında çeşitli düzeltmeleri yapmak, dokulara destek olmak veya istenilen şekli vermek için kullanılır. Hasta daha önce başka bir burun ameliyatı geçirmişse ve burun içerisinde yeterli miktarda kıkırdak bulunmuyorsa bu kıkırdaklar kulak veya kaburgadan da elde edilebilir. Başlangıçta yapılan kesiler dikilerek kapatılır. Burun içerisine tampon koymamaktayım. Burun sırtı ise bandajlanarak özel kalıplarla korumaya alınır ve ameliyat sonlandırılır.
Ameliyattan sonra öneriler
• Başınız yukarda yatınız. Başınızı yana 45 dereceden fazla çevirmeyiniz. Daha fazla hareket ederseniz burnunuzda eğriliğe neden olabilirsiniz. Buna ameliyattan sonraki 3 hafta boyunca uyunuz.
• İlk hafta çok sıcak gıdaları tüketmeyiniz.
• Göz çevresine ve yanaklara uygulanacak buz şişliği ve morluğu azaltacaktır. İlk 48 saat saat başı 10 dakika buz tatbik edilmelidir.
• Dişinizi fırçalarken yumuşak diş fırçalarını tercih ediniz.
• İlk günlerde çok sert gıdalar çiğnemeyin, daha yumuşak gıdalar tercih ediniz.
• Bir hafta yatak istirahati iyi olacaktır.
• Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayınız.
• Pansumanları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 1 hafta boyunca saçlarınızı yıkamayın, kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. Burun tamponlarınızı ve dış pansumanı ıslatmayın.
• 1 hafta boyunca aşırı gülmekten ve abartılı mimik hareketlerinden kaçının.
• 2 ay boyunca güneşten ve güneş ışınlarından korunun aksi halde yüzünüzdeki şişliğin düzelmesi uzun sürecektir.
• 1 ay boyunca yüzmeyiniz.
• Ameliyattan sonra 3-4 gün yüzünüzde şişlik oluşabilir. Büyük oranda 2-3 hafta içinde şişlik azalacaktır ama bazı vakalarda azalan şişlik 12-18 ay sürebilir.
• Ameliyattan sonra oluşan morluklar 2 hafta kadar sürebilir. Genellikle 10. günden sonra kaybolur. Daha uzun sürerse kapatıcı makyaj yapılabilir.
• 1 ay boyunca gözlük kullanmayınız.
• Ameliyattan 2 gün sonra lens kullanabilirsiniz
Ameliyat sonrası kontroller
Ameliyattan 1 gün sonra,7 gün sonra pansumanları yapılır. Daha sonra takip protokolü hastayı 1. ay, 3. ay ve 6. ay görmek isteriz.
Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara
http://www.drerkantarhan.com/
Blog: https://erkantarhan.blogspot.com.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/profdrerkantarhan/
Instagram: https://www.instagram.com/profdrerkantarhan/
Twitter: https://twitter.com/erkantarhan

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/profdrerkantarhan/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/profdrerkan/
Tumblr: https://www.tumblr.com/blog/profdrerkantarhan

Bu blogdaki popüler yayınlar