Meniere Hastalığı
Bu hastalıkta ataklar halinde gelen şiddetli baş dönmesi, kulak çınlaması, uğultu, işitmede azalma ve kulakta dolgunluk hissi ile karakterize bir durumdur. Hastalığın başlangıcı genellikle ani başlayan çok şiddetli bir baş dönmesi ile olur. Bu baş dönmesi yaklaşık 1 saat kadar şiddetli devam eder. Bu sırada genellikle mide bulantısı ve kusma da görülür. Hastalar atakta kulakta basınç ve çınlama hissedebilirler. Baş dönmesi bir süre sonra geçer, ancak dengesizlik hissi bütün gün devam edebilir. İlk nöbet sonrası hasta tamamen normale döner. Baş dönmesi geçer, işitme kaybı düzelir. Bir sonraki nöbetin ne zaman geleceği belli değildir.. Zamanla nöbetlerin sayısı artarken, sıklığı da artmaya başlar. Atakların sıklaşmasıyla birlikte başlangıçta düzelen işitme kayıpları kalıcı olmaya başlar.
Meniere hastalığı her yaşta görülebilmekle birlikte sıklıkla 40 yaş civarında görülür. Kadınlarda erkeklere göre biraz daha sıktır. Hastalık başlangıçta tek taraflı iken yıllar içerisinde iki taraflı olabilir.
Meniere Hastalığının Sebepleri
Meniere hastalığının tam olarak sebebi bilinmemektedir. Ancak Meniere hastalığının nasıl olduğu konusunda bazı teoriler mevcuttur. İç kulakta denge ve işitme organını çevreleyen bir kemik oluşum mevcuttur. Bunun içerisinde ise asıl reseptörlerin ve hücrelerin yerleştiği zar bir yapıdan oluşan membranöz iç kulak vardır. Membranöz iç kulak ile kemik kapsül arasında perilenf adı verilen bir sıvı, membranöz iç kulağın içinde ise endolenf adı verilen bir sıvı vardır. Membranöz iç kulağın içerisindeki endolenfin miktarının artması ile Meniere Hastalığı ortaya çıkmaktadır. Baş dönmesi nöbetleri sırasında endolenfin artması ile membranöz labirent şişmekte ve dışa doğru taşmaktadır. Bir süre sonra membranöz iç kulağın çeperinde yırtılmalar olmakta ve endolenf dışarı çıkarak basıncı azalmaktadır. Başlangıçta bu basınç artışı ve iç kulak duvarındaki yırtılmalar hasar bırakmadan iyileşirken bir süre sonra tekrarlayan nöbetler neticesinde kalıcı hasar oluşmaktadır.
Meniere Hastalığının Tanısı
Meniere hastalığının tanısında işitme testleri ve sıklıkla denge testlerine başvurulur.
İşitme testinde hastalarda başlangıçta kalın sesleri tutan hafif bir işitme kaybı tespit edilirken zamanla her frekansı tutan orta derece işitme kayıpları görülür.
Videonistagmografi: denge organının fonksiyonu hakkında çok ciddi bilgiler vermesinin yanında diğer bazı hastalıkların ayırıcı tanısında da yardımcı olur. Hastalıklı kulağın tespitinde değerli bilgiler sağlar.
VEMP testi: utrikül ve sakkül fonksiyonları hakkında bilgi verir.
vHİT test: yarım daire kanallarının fonksiyonları hakkında bilgi verir.
ECoG: teşhiste önemli olan bu test çok az merkezde yapılmaktadır.
Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara
http://www.drerkantarhan.com/
Blog: https://erkantarhan.blogspot.com.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/profdrerkantarhan/
Instagram: https://www.instagram.com/profdrerkantarhan/
Twitter: https://twitter.com/erkantarhan

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/profdrerkantarhan/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/profdrerkan/
Tumblr: https://www.tumblr.com/blog/profdrerkantarhan

Bu blogdaki popüler yayınlar