Lenf Bezleri Büyümesi (Lenfadenopati)

Lenf bezleri (lenf nodları) vücudun hemen her bölgesine yayılmış olan bağışıklık sisteminin parçası olan önemli dokulardır. Birçok bölgede gruplar halinde bulunurlar. Boyunda sayıları 200-300 adet civarındadır. Vücudun savunma görevlerinden dolayı enfeksiyon ve kanser gibi yabancı tehditlere  karşı savaşırlar. Bu mücadele sırasında büyüyebilirler. Bunun nedeni içerisindeki savaşçı hücre (lenfosit- antikor) sayısının artmasıdır. Genelde 1 cm çapına kadar olanlar normal kabul edilmektedir. Daha büyükler mutlaka yakından takip edilmelidir.

Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda her hangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir. Kanserlerin büyük kısmı lenf yollarıyla yayılmaya çalışırlar ve uzun süre boyun bezelerine takılırlar. Aslında bu durum vücuttaki diğer bölgeler için de geçerlidir. Genellikle kanserin çevresindeki bölgeye ait lenf düğümleri tutulurlar. Sonra geniş yayılım olur.
Bir lenf bezi gurubunun büyümesinin tehlikeli işaretleri sadece bezin boyutu ile ilgili değildir. Bezenin şekli, ultrasondaki içeriği, kalsifikasyonu,  ağrılı olup olmaması ve içinde nekroz olup olmaması gibi ek faktörlere de bakılmalıdır.

Boyunda kitle ile gelen bir hastada öncelikle hastanın yaşı ve kitlenin yeri çok önemlidir. Çocuklarda genellikle enfeksiyonlar ön planda iken, 40 yaşını geçenlerde kanser akla gelmeli ve bu yönde araştırma yapmalıdır. Boyun orta hattında bulunan tiroid bezine ait hastalıklar da boyunun ön tarafındaki lenf guruplarını etkilemektedir.

 

Prof.Dr. Erkan TARHAN

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi

Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi 

Telefon: 0 312 284 19 20

GSM: 0 532 387 12 25

Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara

http://www.drerkantarhan.com/

Blog: https://erkantarhan.blogspot.com.tr/

Facebook: https://www.facebook.com/profdrerkantarhan/

İnstagram: https://www.instagram.com/prof.dr.erkantarhan/

Twitter: https://twitter.com/erkantarhan

Linkedin: https://www.linkedin.com/in/profdrerkantarhan/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/profdrerkan/

Tumblr: https://www.tumblr.com/blog/profdrerkantarhan

 

Bu blogdaki popüler yayınlar