Kulakta Sıvı Birikimi Nasıl başlar?
Orta kulak, kulak zarının arkasında yer alır. İçinde işitmeyi sağlayan örs, üzengi ve çekiç kemikçikleri bulunur. Dış ortamdan gelen ses zarı titreştirir ve bu kemikçikler aracılığıyla işitme sinirine ve beyne ulaştırılır. Orta kulak östaki borusu aracılığıyla burun arka kısmıyla (geniz)irtibat halindedir. Östaki borusu sayesinde orta kulak hava almakta ve bu sayede iç basıncı atmosfer basıncıyla eşit hale gelmektedir. Östakide fonksiyon bozukluğu olursa hem orta kulak havalanamaz hem de negatif basınç nedeniyle zarda çökme olur. Orta kulak içinde sinsice sıvı birikimi başlar. Bu sıvının kıvamı ve miktarı gittikçe artarak işitme kaybını başlatır.
Östaki borusunda fonksiyon bozukluğu hangi durumlarda olabilir?
Çocuklarda gerek çapının dar olması, gerekse daha yatay pozisyonda olması nedeniyle burun ve boğazdan enfeksiyon yapıcı ajanlar östaki borusundan daha kolaylıkla kulağa gelirler. Bu tip geçirilmiş enfeksiyonlar östakide yapışıklıklara ve çalışma bozukluklarına yol açabilir. Bunun yanı sıra büyümüş geniz eti ve alerjik burunlarda östaki ağzı çevre dokuların şişmesiyle tıkanarak östaki fonksiyon bozukluğuna yol açar. Doğuştan yarık damak bulunması bir başka yetersiz östaki fonksiyon sebebidir.
Kulak tüpü ameliyatı nedir, ne zaman yaptırmak gerekir?
Tekrarlayan orta kulak enfeksiyonlarında, özellikle ilaçlara rağmen yanıt alınamıyorsa tüp tatbik edilmelidir. Sıklıkla geniz etinin varlığı da bu kulak enfeksiyonlarının tekrarına neden olduğundan altında mutlaka araştırılmalıdır. Saptanması durumunda da aynı seansta cerrahi olarak geniz eti de alınmalıdır.
Kulağa tüp takılması işlemi
Anestezi altında mikroskop eşliğinde uygulanır. Kulak kanalından kulak zarına bir takım enstrümanlarla yaklaşık 1-2 mm.lik kesi yapılır. Silikon tüp yine enstrümanlarla bu kesiye yerleştirilir.
Hastaya göre değişmekle birlikte normal şartlarda bir tüpün  6 ay sağlıklı bir şekilde çalışmış olması yeterlidir. 6-12 ay arasında tüpler kendiliğinden dış kulak yoluna atılırlar. Eğer kendiliğinden atılmamışsa ne zaman çıkması gerektiğine doktoru karar verir. Özellikle tekrarlayan hastalıklarda ve tekrar ameliyat gereken vakalarda tüplerin uzun yıllar atılmaması istenebilir. Bu durumlarda farklı tüp çeşitleri tercih edilebilir. Ameliyat sonrası kulağa su kaçırılmaması olası enfeksiyon riskinden dolayı önemlidir.



Prof.Dr. Erkan TARHAN

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara
http://www.drerkantarhan.com/
Blog: https://erkantarhan.blogspot.com.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/profdrerkantarhan/
Instagram: https://www.instagram.com/profdrerkantarhan/
Twitter: https://twitter.com/erkantarhan
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/profdrerkantarhan/Pinterest: https://tr.pinterest.com/profdrerkan/
Tumblr: https://www.tumblr.com/blog/profdrerkantarhan

Bu blogdaki popüler yayınlar