Ani işitme kaybı son 3 gün içerisinde başlayan ve genellikle tek taraflı çınlama, uğultunun da eşlik ettiği iç kulak kaynaklı bir işitme kaybıdır. Ani işitme kaybına acil olarak müdahale edilmesi gerekir. Genellikle tek taraflıdır. İşitme kaybı ne kadar fazla ise işitmenin geri dönüşü de o ölçüde zor dur.
Sebepleri nelerdir?
Kesin olarak nedeni tam bilinmemekle beraber, sebepler arasında viral enfeksiyonlar, damarsal olaylar, bağışıklık sistemini ilgilendiren hastalıklar, ilaçlar ve çeşitli iç kulak hastalıkları sayılabilir. Kabakulak, kızamık ve üst solunum yolu enfeksiyonları gibi viral hastalıklar iç kulağa zarar vererek ani işitme kaybına neden olabilirler. Nadir olmakla birlikte, iç kulak tümörleri de ani işitme kaybı ile kendisini gösterebilir. İç kulaktaki sıvı basıncının artışı da işitme ve denge bozukluları yaparak ani işitme kaybı ile karışabilir. İç kulak sıvı basıncını artıran diğer hastalıklar, kafaya veya kulağa alınan darbeler ve yüksek volümlü sese maruz kalmak da işitme kaybı yapan diğer etmenlerdendir.
Nasıl başlar? Nasıl tanı konur?
Hastalar bazen aniden, bazen de birkaç saat ya da gün içerisinde işitme kaybının oluştuğunu fark ederler. Bu durumda hasta muayene edilip hemen işitme testleri yapılmalıdır. Sıklıkla yapılan bir hata, hastanın kulağındaki ani başlangıçlı işitme kaybı ve uğultusunu kulak kirine yormasıdır. Bu durumda hasta hekime başvurmayıp zaman geçirecek ve tedavi şansını yitirecektir.
Nasıl bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır?
Ani işitme kaybı farklı farklı tedavi metodları olan hastalıklardandır. En sıklıkla başvurduğumuz ilaçlar kortikosteroidler ve damar genişletici etkisi olan vazodilatatörlerdir. Kulak içi yapılan kortizon enjeksiyonları da yüz güldürücü sonuçlar verebilmektedir. İnatçı vakalarda hiperbarik oksijen de tedaviye eklenir.
Hekim tedavi metotlarını hastanın durumuna göre seçmektedir.
İyileşme oranını ne etkiler?
İşitmenin geri dönme oranını en çok etkileyen faktör tedaviye olabildiğince erken başlanmasıdır. Saatlerin bile önemi vardır. Tam sağırlık yapmayan, kalın sesleri tutan, tek taraflı olan, beraberinde çınlama ve dengesizlik olmayan, ek sistemik hastalığı olmayan genç hastalarda iyileşme şansı daha fazladır.
Sonuç olarak ani başlangıçlı, tek taraflı, beraberinde uğultu, çınlama olan işitme kayıplarında derhal KBB Hekimine başvurmalıdır. Vakit geçirmeden işitme testleri yapılmalıdır. Tekrarlayalım; ani işitme kaybında tedaviye ne kadar erken başlanırsa, başarı şansı o oranda yükselmektedir.
Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara
http://www.drerkantarhan.com/
Blog: https://erkantarhan.blogspot.com.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/profdrerkantarhan/