BURUN TIKANIKLIKLARI

Burun ne işe yarar? İşlevsel özellikleri nelerdir?

Şüphesiz burun en önemli fonksiyonu solunumdur. Burundan nefes alındığında,  ağızdan alınan nefese göre % 10 daha verimli oksijen alındığı bildirilmiştir. Ek olarak burun havayı ısıtır, filtre eder, nemlendirerek akciğerlere en iyi şartlarda yollamaktadır. Ayrıca koku almak da burnun önemli işlevlerindendir. Konuşma sırasında burun kişiye özgü sese büyük katkıda bulunur. Burun tıkanıklığı ses kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Burun tıkanıklığının sebepleri nelerdir?

Burun tıkanıklığına yol açan birçok hastalık mevcuttur. Sıradan bir nezle bile şiddetli burun tıkanıklığına yol açmakta ve hastalar uyumakta bile zorlanmaktadır. Burun tıkanıklığı hayat kalitesini çok düşürmektedir.
Burun tıkanıklığına yol açan nedenleri sınıflandıracak olursak:
1.Enfeksiyonlar:viral veya bakteriyel etkenlerin neden olduğu nezle, grip, rinit, sinüzit ve daha ciddi diğer enfeksiyonlar,
2. Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi (adenoid vejetasyon): Bir yaşından sonra büyümeye başlayan adenoid vejetasyon 3-5 yaşlarında artık burundan  nefes almada zorluk şikayetlerine yol açar. Geniz eti çok büyükse ve alınmazsa diş, çene ve yüz gelişim problemlerine yol açmakta ve işitme problemlerini de beraber getirmektedir.
3.Allerjik rinit (saman nezlesi): allerjik rinit toplumun % 25’inde görülmektedir. Tanısında fizik muayene, cilt ve kandan allerji testlerine başvurulur. Genetik geçiş gösteren bu hastalıkta anne ve babada alerji varlığı sorgulanmalıdır.
4. Burun eğriliği (septum deviasyonu): şiddetli burun tıkanıklığına neden olur. Septum deviasyonu toplumumuzda sık gözlenmekte, hasta ağzı açık uyuma, horlama, ağız kuruluğu, ağız kokusu ve bazen baş ağrıları ile bize gelmektedir. Tekrarlayan farenjitlerin en sık nedeni burun eğrilikleridir. Septum deviasyonları doğuştan olabilecekleri gibi, kaza,düşme, çarpma gibi nedenlerle de sonradan oluşabilir.
5. Konka hipertrofileri (burun eti büyümesi): burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Konka hipertrofisi allerjik ve allerjik olmayan nedenlerle olabilir. Ayrıca burun eğriliği olanlarda karşı burun tarafındaki burun eti büyümekte ve hastadaki burun tıkanıklığını artırmaktadır.
6.Kronik sinüzit ve polipli kronik sinüzit; 3 aydan uzun süren sinüzitler kronik sinüzit olarak bilinir. Polip ise kronik sinüzitte görülen ve üzüm salkımı gibi açık renkli yapılardır. Kronik sinüzit  burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve  bazen baş ağrısına neden olmakta, yüzde basınç hissi, koku alma bozukluklarına yol açabilmektedir.

Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi 
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara


Bu blogdaki popüler yayınlar