Havalardaki Ani Isı Değişimleri Üst Solunum Yolu Hastalıklarına Yol Açar mı?


Havaların ani ısınıp soğuduğu bu günlerde nezle, grip, farenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları sıklığı artmaktadır. Çoğunlukla virüslerin neden olduğu bu hastalıklar kapalı yerlerde solunum yoluyla kolaylıkla geçebildiği gibi, yakın temas, telefon, havlu, kapı kolu gibi ortak kullandığımız yüzeylerden de dokunmakla rahatlıkla bulaşabilmektedir.
Soğuk direncimizi de etkilemekte!
+4 dereceden düşük sıcaklıklarda burundaki tüylü hücrelerin aktivitesi azalmakta ve bu da burnun mikroplara karşı savunmasını zayıflatmaktadır. Sonuçta hastalıklara giriş yolu soğuklarda artmaktadır.
Peki hastalık nasıl başlıyor?
Tipik olarak virüs alındıktan 2-3 gün içinde hastalık başlamaktadır. Üst solunum yolu hastası öksürerek, aksırarak bol miktarda virüsü 5-7 gün süresince yaymaktadır. Aslında çocuklar erişkinlerden çok daha fazla bulaştırıcılardır ve bulaştırıcılıkları 15 gün kadar sürebilir. Bir toplumda salgın başlamışsa, toplumdakilerin % 70’i hasta olmaktadır.
Öpüşme, tokalaşmadan kaçınmalıyız.
Bu hastalık dönemlerinde öpüşme ve tokalaşmadan kaçınmalı ve eğer hasta ile temasımız oldu ise ellerimizi bolca yıkamalıyız.
Hijyen çok önemli!
Korunma tedbirlerinde öncelikli olan ortamı sık havalandırmalıyız. Böylece havada asılı kalan virüsleri solumaz ve hasta olmayız.  Hijyene uymak ve hapşırıp, öksürürken damlacıkların saçılmasını önlemek için hapşırıkken ve öksürürken kola doğru hapşırmalıyız ve hasta insanlardan uzak durmalıyız. Hasta kişilerin iş yerlerinden, okullardan, cami, kışla gibi toplu yerlerden uzak tutulması hastalığın yayılım hızını azaltacaktır. Tıbbi maskeler enfeksiyonun yayılımını azaltacaktır. Sigara içenlerde hastalık daha ağır seyrettiği bilinen bir gerçektir. Sigara içenlerde iyileşme de uzamaktadır. .
C vitamini için ölçülü meyve tüketelim!
Vücudun günlük C vitamini ihtiyacı günde 2 adet mandalina veya 1 adet portakalla karşılanmaktadır. Fazla C vitamini ise idrarla atılacak, depolanmayacak ve içerdiği asit nedeniyle mide şikâyetleri ve idrar yollarında taş problemlerine yol açacaktır.
Tedavide neler akla gelmelidir?
Öncelikle istirahat önerilmektedir. Bol sıvı alımı ve parasetomol veya benzeri ağrı kesici-ateş düşürücü antigripal ilaçlar tavsiye edilmektedir. Aspirin bu tür viral hastalıklarda istenmemektedir. Alkol ve sigara kullanımından uzak durmalıyız. Grip ve nezle viral enfeksiyonlardır. Bu hastalıklarda antibiyotikler kesinlikle kullanılmamalıdır. Tam tersşne antibiyotik hastalık taşıyıcılığını artıracak ve yan etkilere yol açacaktır.
Antiviral ilaçlara gelince, bunlar ancak doktor takibi altında ve sadece ağır seyreden enfeksiyonlarda kullanılabilir.


Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi 
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara


Bu blogdaki popüler yayınlar