Grip Aşısı nasıl uygulanır?


Aşı 9 yaş altında ve bağışıklık sisteminde yetersizliği olanlarda en az 3 hafta ara ile 2 doz, 10 yaş ve üzeri ise tek doz kas içine uygulanmaktadır.
Aşının yan etkileri
Son derece nadir olmakla birlikte virüse veya virüsün yetiştirildiği yumurta proteinine karşı alerjik reaksiyonlardır. Aşıya bağlı ciddi yan etki oranı (Gullian Bare sendromu) 2009 yılındaki grip salgınında 11/100 milyondur. Kar-zarar oranı gözetildiğinde riskli gruplarda aşılanmanın gerekliliği açıktır.
Tedavide neler yapılmaktadır?
Öncelikle istirahat önerilmekte, bol sıvı alımı, alkol ve sigaradan uzak durma ve parasetomol veya benzeri ağrı kesici-ateş düşürücü antigripal ilaçlar tavsiye edilmektedir. Aspirin bu tür viral hastalıklarda alınmamalıdır. Salt grip vakalarında antibiyotikler kesinlikle alınmamalıdır. Antibiyotik alımı taşıyıcılığı artıracak ve potansiyel yan etki riski taşıyacaktır.
Antiviral ilaçlar ise bazı durumlarda önerilmektedir. Oseltamivir ve zanamivir etken maddeli bu ilaçların potansiyel yan etkileri antibiyotiklerden fazladır ve doktor kontrolü olmadan alınmamalıdır.  Bu ilaçlar ancak hastalığın başlangıcında, erken dönemde (semptomların başladığı ilk 2 gün) verilirlerse işe yaramaktadır. Riskli gruplarda antiviral ilaçlar başlanmalıdır: gebeler, 2 yaş altındaki çocuklar, akciğer problemi olanlarda grip belirtileri başlar başlamaz antiviral ilaçlar alınmalıdır.
Koruyucu olarak antiviral tedavi almalı mıyım?
Hayır, başka bir ülkeye gidişte veya gripli insanlara temasta antiviral tedavi önerilmez.
Gripliyken emzirmeye devam edilmeli midir?
Evet, anne sütü gribe karşı çocuğun bağışıklık sistemini güçlendirecek maddeler ihtiva etmektedir.

Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi 
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara


Bu blogdaki popüler yayınlar