BURUN TIKANIKLIKLARI NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Aşağıdaki videoda Endoskopik Muayenede Konka Hipertrofisini (Burun Eti Büyümesi) izleyebilirsiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=8f2nh8qRtyw&t=1s

Burun ne işe yarar? İşlevsel özellikleri nelerdir?

Şüphesiz burun en önemli fonksiyonu solunumdur. Burundan nefes alındığında,  ağızdan alınan nefese göre % 10 daha verimli oksijen alındığı bildirilmiştir. Ek olarak burun havayı ısıtır, filtre eder, nemlendirerek akciğerlere en iyi şartlarda yollamaktadır. Ayrıca koku almak da burnun önemli işlevlerindendir. Konuşma sırasında burun kişiye özgü sese büyük katkıda bulunur. Burun tıkanıklığı ses kalitesini olumsuz etkilemektedir.

Burun tıkanıklığının sebepleri nelerdir?

Burun tıkanıklığına yol açan birçok hastalık mevcuttur. Sıradan bir nezle bile şiddetli burun tıkanıklığına yol açmakta ve hastalar uyumakta bile zorlanmaktadır. Burun tıkanıklığı hayat kalitesini çok düşürmektedir.
Burun tıkanıklığına yol açan nedenleri sınıflandıracak olursak:
1.Enfeksiyonlar:viral veya bakteriyel etkenlerin neden olduğu nezle, grip, rinit, sinüzit ve daha ciddi diğer enfeksiyonlar,
  1. Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi (adenoid vejetasyon): Bir yaşından sonra büyümeye başlayan adenoid vejetasyon 3-5 yaşlarında artık burundan nefes almada zorluk şikayetlerine yol açar. Geniz eti çok büyükse ve alınmazsa diş, çene ve yüz gelişim problemlerine yol açmakta ve işitme problemlerini de beraber getirmektedir.
3.Allerjik rinit (saman nezlesi): allerjik rinit toplumun % 25’inde görülmektedir. Tanısında fizik muayene, cilt ve kandan allerji testlerine başvurulur. Genetik geçiş gösteren bu hastalıkta anne ve babada alerji varlığı sorgulanmalıdır.
  1. Burun eğriliği (septum deviasyonu): şiddetli burun tıkanıklığına neden olur. Septum deviasyonu toplumumuzda sık gözlenmekte, hasta ağzı açık uyuma, horlama, ağız kuruluğu, ağız kokusu ve bazen baş ağrıları ile bize gelmektedir. Tekrarlayan farenjitlerin en sık nedeni burun eğrilikleridir. Septum deviasyonları doğuştan olabilecekleri gibi, kaza,düşme, çarpma gibi nedenlerle de sonradan oluşabilir.
  2. Konka hipertrofileri (burun eti büyümesi): burun tıkanıklığına neden olmaktadır. Konka hipertrofisi allerjik ve allerjik olmayan nedenlerle olabilir. Ayrıca burun eğriliği olanlarda karşı burun tarafındaki burun eti büyümekte ve hastadaki burun tıkanıklığını artırmaktadır.
6.Kronik sinüzit ve polipli kronik sinüzit; 3 aydan uzun süren sinüzitler kronik sinüzit olarak bilinir. Polip ise kronik sinüzitte görülen ve üzüm salkımı gibi açık renkli yapılardır. Kronik sinüzit  burun tıkanıklığı, geniz akıntısı ve  bazen baş ağrısına neden olmakta, yüzde basınç hissi, koku alma bozukluklarına yol açabilmektedir.
  1. Tümörler: az görülse de burun içinde, genizde ve sinüslerde iyi ve kötü huylu tümörler izlenebilmektedir. Hastalarda burun tıkanıklığı, kanama, işitme azlığı, görme problemleri, yüzde şişlik, diş ağrısı gibi birçok şikâyet de bu tabloya eklenebilir.
  2. Yabancı cisimler: sıklıkla çocuklarda karşılaştığımız bu durumda, tek taraflı kötü kokulu ve sarı-yeşil renkli burun akıntısı akla yabancı cisimi getirmelidir. Yabancı madde küçükse solunum yoluna kaçıp hayatı tehdit edebileceğinden önemli bir durumdur..
9.İlaçlar:  farklı ilaçlar burun tıkanıklığı yapabilmektedir. Yanlış ilaç kullanımına en iyi örnek burun açıcı dekonjestan burun damlalarının 5 günden fazla kullanılmasıdır. Bu tür burun açıcıları uzun süreli kullanırsak geri dönüşümü olmayan burun problemlerine neden oluruz. Eczaneden kalfa önerisi ile hekime danışılmadan alınan burun açıcı ilaçlar ameliyata götüren büyük problemlere yol açmaktadır.


Burun tıkanıklığı tanısında neler yapılmalıdır?

Hastamızı hikayesini aldıktan sonra tam  KBB  muayenesi yapılmalıdır. Endoskopik kameralı burun ve geniz muayenesi sonrası gerekirse radyolojik görüntüleme metotları (CT, MRI) ve allerji testlerine başvurulur. Gerekirse dokulardan biyopsi alınmalıdır.

Burun tıkanıklığı tedavisi nelerdir?

İlaç Tedavileri
Konu olan bu hastalıkların tedavileri doğal olarak farklı farklıdır. Doğru tanı ise doğru tedaviyi getirecektir.
Hastanın enfeksiyonu nezle, grip gibi viral enfeksiyon ise antibiyotik kullanılmamalıdır.
Allerjik rinitte (saman nezlesinde) allerji için kullanılan burun spreyleri ve diğer allerji ilaçları kullanılmalıdır.
Sinüzit gibi bakteriyel enfeksiyonlarda ise uygun doz ve sürede önereceğimiz ilaçları kullanmalıyız.
Burun yıkama solüsyonları doktor önerisi ile uygun konsantrasyonda kullanılmalıdır.

Burun Tıkanıklığı Cerrahi Tedavisinde Neler Yapılır?

Çocuklardan başlanırsa geniz eti büyük ve solunum problemlerine yol açıyorsa geniz eti ameliyatları ile geniz eti alınmalıdır. Geniz etinin tekrarlama oranı ise % 2.5' dir. Ayrıca ameliyat sonrası burun tıkanıklıkları düzelen çocukların iştahı da açılmakta ve boyları uzamaktadır.
Septum deviasyonu (burun orta hat eğrilikleri) durumunda septoplasti ameliyatları artık çok daha kolaydır. Burun ameliyatlarında son 10 yıldır burun tamponu kullanmamaktayım. Hastalarımız hastanede kalmamakta, aynı gün evlerine dönebilmektedir.
Burun eti büyümelerinde (konka hipertotfisi) radyofrekansla küçültme yapılabilir.
Kronik sinüzit vakalarında ise başarı ile uygulanan endoskopik sinüs cerrahisi metodu çok iyi sonuçlar vermektedir.
Tümör gibi ve diğer ileri vakalarda hastalığın türüne ve yaygınlığına göre ileri cerrahi seçenekler mevcuttur.
Sonuçta burun tıkanıklığı hayatın her döneminde bizi rahatsız edecek, hayat kalitemizi düşürecek son derece tatsız bir durumdur. Gerekli muayene ve değerlendirmelerden sonra, doğru tanı ve uygun tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar elde etmekteyiz.
Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara
http://www.drerkantarhan.com/
Blog: https://erkantarhan.blogspot.com.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/profdrerkantarhan/
Instagram: https://www.instagram.com/profdrerkantarhan/
Twitter: https://twitter.com/erkantarhan
Linkedin: https://www.linkedin.com/in/profdrerkantarhan/
Pinterest: https://tr.pinterest.com/profdrerkan/
Tumblr: https://www.tumblr.com/blog/profdrerkantarhan

Bu blogdaki popüler yayınlar