Tıkayıcı Uyku Apnesi
Uyku apnesi uykuda hava akımının 10 saniyeden daha fazla süreyle kesilmesi ile karakterize bir hastalıktır. Merkezi sinir sistemindeki bir problem nedeniyle (santral uyku apnesi) veya solunum yollarındaki tıkayıcı bir nedenle (obstrüktif uyku apnesi-OSA-) oluşabilir. Bazen de her iki durum birlikte olmaktadır.
Trafik kazalarında uyku apneli şöforler, alkoliklerden daha fazla can almaktadırlar!

Hem sağlık hem de sosyal problemlere yol açan hastalarda horlama, uykuda nefes duraklaması  ve gündüz uyuklamaya meyille kendini gösteren bir hastalıktır. Uykuda nefes durması bazen saattte 50-60 defa olmaktadır. Hasta sabah sopa yemiş gibi yataktan kalkmakta ve gündüz uyuklamaya devam etmektedir. 10 saniyeden fazla nefes durması olan hastalar, horlaması olan hastalar ve gündüz dikkatini toparlayamayan, şekerleme ihtiyacı olan hastalar derhal ilgili doktora başvurmalıdır.


Bu hastaların % 70′i kilolu hastalardır. Ancak zayıf kişilerde de tıkayıcı uyku apnesi hastalığı izlenebilir. Hareketsiz yaşam, alkol ve sigara kullanımı, geç saatlerde yenen yemekler bu hastalığı artırır. OSAS toplumun % 8′inde görülür. 65 yaşın üzerinde ise her 4 kişiden biri OSAS hastasıdır.
Maalesef Türkiye’de binlerce hasta tanı almadan ve uygun tedavi edilmeden yaşamaktadır.
Bu yüzden horlamaya sadece sosyal bir problem olarak değil, uyku hastalıklarının başlangıcı olarak ele alınmalı ve tıbbi veyahut cerahi tedavi uygulanmalıdır.

Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara
          https://profdrerkantarhan.com/
                                                  


Bu blogdaki popüler yayınlar