Öksürük


Sağlıklı insanda öksürük normal bir reflekstir. Süreklilik arz etmesi önemli bir hastalığın belirtisi olabilir. Akut yani aniden ortaya çıkan öksürüğün nedeni genellikle bulunur ve tedavisi kolaydır. 3 haftadan fazla süren öksürükler ise kronik öksürük olarak adlandırılır ve daha derin araştırılmalıdır. Öksürüklerin önemli bir kısmında neden birden fazla olabilir. Erişkinlerde en sık 3 neden geniz akıntısı, astım ve reflü hastalığıdır. Çocuklarda ise kronikleşmiş öksürük nedenlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

1.Enfeksiyon (sinüzit, geniz eti iltihabı, bademcik iltihabı, tüberküloz, viral üst solunum yolu enfeksiyonu).
2.Astım-Allerji.
3.Mekanik nedenler (burunda ve bronşta yabancı cisim, kulak kiri)
4.Çevresel faktörler (sigara dumanı, toz, hava kirliliği vs.) 5. Akciğer hastalıkları.

Çocuklarda öksürük nedeni yaş ile değişir. İlk 1.5 yaşta reflü, büyük damar anomalileri ve astım en sık nedenlerdir. 6 yaşına kadar geniz eti, bademcik iltihabı, astım ve sinüzit ilk 4 sırayı oluşturur. 6 – 16 yaş arasında ise en önemli 3 neden astım, psikolojik ve sinüzittir.

Kısa süreli öksürük nedenleri genellikle enfeksiyonlardır. Enfeksiyonun tedavisi ile öksürük de azalıp kaybolur. Ancak zeminde allerjik yatkınlık, akciğer hastalık öyküsü, sigara kullanımı gibi durumlar varsa bu süre uzayabilir.

Bu blogdaki popüler yayınlar