Grip nasıl yayılır? Nasıl korunuruz?

Virüs partiküllerini içeren öksürük, aksırık ve burun akıntılarının damlacıklar vasıtasıyla solunmasıyla hava yoluyla kolaylıkla bulaşabilirken, enfekte olmuş havlu, telefon, kapı kolları ile direk temasla veya öpüşmek, tokalaşma ile de bulaş mümkün olmaktadır. Bir tek hapşırıkla 40.000 damlacık havaya saçılmakta ve yaklaşık 1 mikron çaplı bu damlacıklar havada asılı kalmakta ve solumayla bir tek tanesi bile enfeksiyona neden olabilmektedir. Vücut dışında virüs paralarda, kapı kollarında ve diğer yüzeylerde dakika ile haftalar arasında canlı kalıp enfeksiyona neden olabilmektedir.
Nasıl korunuruz?
 İnfluenza virüsü güneşe, deterjanlara ve dezenfektanlara karşı dayanaksızdır.  Sabunla ellerimizi yıkadığımızda kolayca etkisizleşir. Sık sık el yıkamak korunmada önemli bir adımdır. Hijyene uymak, hapşırıp, öksürürken damlacıkların saçılmasını önlemek ve hasta insanlardan uzak durmak genel önlemlerdendir. Hasta kişilerin işe, okula, toplu yerlere gitmesinin önlenmesi hastalığın yayılım hızını azaltacaktır. Virüs maskeleri de sağlık personelince kullanılmalıdır. Sigara içenlerde hastalık daha ağır seyretmekte, iyileşme uzamaktadır.
Kuş gribi nedir?
İnluenza A/H5N1 suşlu İnfleunza virüsü kaynaktır. 1990’da Asya’da bir pandemi yapmıştır. İnsandan insana bu suşla bulaş sık değildir. Enfekte olduğunda ciddi akciğer hastalığına neden olabilmektedir. 2006-2007 sezonunda görülen kuş gribi salgınında kuşlarla yoğun temasta bulunan insanlarda grip izlenmiştir.
Domuz Gribi
İnfluenza A/H1N1 suşunun neden olduğu ve 2009’da dünyada pandemiye neden olan grip türüdür. Yaygın grip virüslerine göre daha az öldürücüdür.
Keçi Gribi nedir?
Keçi gribinin insanlardaki griple ve İnfluenza virüsü ile hiçbir ilgisi yoktur. Bir bakteriyel enfeksiyondur. Q ateşi olarak bilinen Quensland ateşi, Coxiella burneti adlı bakterice ortaya çıkmaktadır. Küçükbaş hayvanlarda gribe benzer bulgularla seyrettiğinden bu isimle anılmıştır.
Tanı
Tanıda virüs kültürleri alınmaktadır. Ayrıca 15 dakikada sonuç veren hızlı tanısal testlerin sonuçlarına ise tam güvenilemez. Hastalığın seyrek görüldüğü dönemlerde testte yanlış sonuçlara sıklıkla rastlanmaktadır.
Prof.Dr. Erkan TARHAN
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi
Ağız Yüz ve Çene Cerrrahisi 
Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara


Bu blogdaki popüler yayınlar