Lenf Bezleri Büyümesi (Lenfadenopati)

Lenf bezleri (lenf nodları) vücudun hemen her bölgesine yayılmış olan bağışıklık sisteminin parçası olan önemli dokulardır. Birçok bölgede gruplar halinde bulunurlar. Boyunda sayıları 200-300 adet civarındadır. Vücudun savunma görevlerinden dolayı enfeksiyon ve kanser gibi yabancı tehditlere  karşı savaşırlar. Bu mücadele sırasında büyüyebilirler. Bunun nedeni içerisindeki savaşçı hücre (lenfosit- antikor) sayısının artmasıdır. Genelde 1 cm çapına kadar olanlar normal kabul edilmektedir. Daha büyükler mutlaka yakından takip edilmelidir.
Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda her hangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir. Kanserlerin büyük kısmı lenf yollarıyla yayılmaya çalışırlar ve uzun süre boyun bezelerine takılırlar. Aslında bu durum vücuttaki diğer bölgeler için de geçerlidir. Genellikle kanserin çevresindeki bölgeye ait lenf düğümleri tutulurlar. Sonra geniş yayılım olur.
Bir lenf bezi gurubunun büyümesinin tehlikeli işaretleri sadece bezin boyutu ile ilgili değildir. Bezenin şekli, ultrasondaki içeriği, kalsifikasyonu,  ağrılı olup olmaması ve içinde nekroz olup olmaması gibi ek faktörlere de bakılmalıdır.
Boyunda kitle ile gelen bir hastada öncelikle hastanın yaşı ve kitlenin yeri çok önemlidir. Çocuklarda genellikle enfeksiyonlar ön planda iken, 40 yaşını geçenlerde kanser akla gelmeli ve bu yönde araştırma yapmalıdır. Boyun orta hattında bulunan tiroid bezine ait hastalıklar da boyunun ön tarafındaki lenf guruplarını etkilemektedir.
Ayırıcı Tanıda Neler Yapılır?
Enfeksiyon kaynaklı olanlarda şu özellikler öne çıkmaktadır:
1) Ağrı olması
2) Kısa sürede ortaya çıkmış olması
3) Üstteki ciltte kızarıklık olması
4) Enfeksiyon kaynağının görülebilir olması(bademcik, farenjit gibi boğaz enfeksiyonları, dudakta uçuk, ciltte sivilce ve yaralar gibi)
5) Muayenede yumuşak olması
Kanser kaynaklı olanlardaki muhtemel özellikler:
1) Hastanın yaşı (40 üzeri)
2) Uzun süredir (haftalar) var olması
3) Ağrı olmaması
4) Muayenede cilde yapışık gibi durması, sert olması
5) Birbirine yapışık gibi duran lastik kıvamında birden fazla lenf gurubunun varlığı
6) Hastanın sigara, alkol kullanma öyküsü.
Neler Yapılmalıdır?
Büyümüş lenf bezleri ile başvuran hastamızda öncelikle ayrıntılı KBB muayenesi gerekir. Endoskopik kamera sistemleri ile ağız içi, boğaz, burun, geniz, yutak, gırtlak, dil kökü, ses telleri ve yemek borusu başına bakmak şarttır.  Gerek görülürse kan tetkikleri, ultrason ve MRI gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulur.
Enfeksiyon bulguları tespit edildiyse ilaç tedavisi verilir, yakın takip edilerek lenf bezlerinin normal boyut ve yapısına döndüğüne emin olunur. Tümörden şüphelenildiyse var olan büyümüş lenf bezinden ultrason eşliğinde ince iğne aspirasyon biopsisi ve gerekirse kitle saptanmışsa buna yönelik diğer girişimler yapılabilir. Patoloji sonuçlarına göre cerrahi ya da diğer tedavi yöntemleri uygulanır.
Eğer lenf bezesinin kaynağı diğer organ sistemlerinden ise meme, sindirim sistemi, yumurtalıklar ve akciğerler de taranmalıdır.
Ayırıcı tanıda boyundaki şişliklerde birçok farklı hastalık akla gelmelidir. Örneğin doğumsal kitleler genellikle küçük yaşlarda fark edilmelerine karşın bazen ileri yaşlara kadar ortaya çıkmazlar. Enfekte olduklarında büyüyüp ortaya çıkabilirler. Tedavileri cerrahidir.

Telefon: 0 312 284 19 20
GSM: 0 532 387 12 25
Adres: Ankara Ticaret Merkezi 3/15 Kızılırmak Mah. 1450. Sokak Çukurambar, Çankaya, Ankara
Web: https://drerkantarhan.com/
E-posta https:// dr@drerkantarhan.com
Blog: https://erkantarhan.blogspot.com.tr/
Facebook: https://www.facebook.com/profdrerkantarhan/
Instagram: https://www.instagram.com/profdrerkantarhan/
Twitter: https://twitter.com/erkantarhan
Google+: https://plus.google.com/+ErkanTarhan
YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCFX1GEJ8aZdLD34qEVCzUtw
Google Maps: https://goo.gl/maps/XS9RND2WGwR2
Linkedin:https://www.linkedin.com/in/profdrerkantarhan/
Tumblr: https://www.tumblr.com/blog/profdrerkantarhan

Bu blogdaki popüler yayınlar